Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

«

»

kw. 02

Emission – is not our mission!

Stowarzyszenie – Porozumienie Pokoleń zorganizowało międzynarodowy projekt „Emission – is not our mission!” (projekt współfinansowany przez Unię Europejską). Było to wspólne przedsięwzięcie młodzieży z Polski, Słowacji i Turcji.
W naszych krajach spożywana jest ogromna ilość mięsa. Konsumując takie dania, niewiele osób myśli o tym, że każdego dnia setki tysięcy zwierząt jest zabijanych, nie zastanawia się, jak wygląda proces produkcji mięsa i czy jest przyjazny dla środowiska. Produkcja mięsa odpowiada za prawie 20% emisji gazów cieplarnianych, które mają negatywny wpływ na klimat i środowisko. Produkcja mięsa to także marnowanie ogromnej ilości wody, używanie sztucznych nawozów i zanieczyszczanie wody, wycinanie lasów np. pod pastwiska, pozbawianie zwierząt ich domów czy nawet wyginięcie gatunków zwierząt i roślin. Duża ilość mięsa jest również marnowana podczas produkcji i przez nas – klientów.
Celem projektu było:
– podniesienie świadomości i poszerzenie wiedzy na temat tego jak wygląda produkcja mięsa oraz jakie niesie ze sobą negatywne konsekwencje dla środowiska naturalnego i klimatu;
– podniesienie świadomości na temat negatywnych skutków marnowania żywności (mięsa);
– podniesienie świadomości ekologicznej (jak zmiany naszych zachowań i przyzwyczajeń mogą pozytywnie wpłynąć na Planetę);
– poszerzenie kompetencji, które wpłyną na pozytywne zmiany w naszym życiu, ale i otaczającym nas środowisku (np. komponowanie autorskich dań bezmięsnych z tradycyjnych i regionalnych produktów czy ograniczanie marnowania żywności);
Podczas jednych z pierwszych zajęć, uczestnicy wymiany młodzieży stworzyli kodeks międzynarodowego spotkania, następnie przeprowadzili aktywność „oczekiwania i obawy”. Kolejnym elementem warsztatów były gry i zabawy z imionami oraz aktywności integracyjne, a także budujące zespół. Dzięki aktywnościom uczestnicy utrwalili imiona swoich rówieśników, lepiej się ze sobą zapoznali, przełamali bariery nieśmiałości, zintegrowali się ze sobą tworząc zgrany zespół, stworzyli przyjazną i pozytywną atmosferę, a także przełamali lody w komunikowaniu się w języku angielskim.
W ramach wielu tematycznych zajęć, uczestnicy projektu:
– zapoznali się dokładnie, jak wygląda proces produkcji mięsa od początku aż do etapu, kiedy gotowy produkt trafia do sklepów i możemy go kupić (np. tworzenie pastwisk, hodowla zwierząt, ich karmienie, produkcja, pakowanie, transport);
– dyskutowali na temat negatywnych skutków/konsekwencji dla środowiska naturalnego i klimatu, wynikających z produkcji mięsa tj. zanieczyszczenie wody, wyginięcie gatunków zwierząt i roślin, wyjałowienie ziemi, utrata bioróżnorodności, zmiany klimatyczne;
– poruszyli tematykę emisji gazów cieplarnianych i efektu cieplarnianego, stając się bardziej świadomymi negatywnych zjawisk, które zachodzą na naszej Planecie tj. topnienie pokrywy lodowej na biegunach; częstsze powodzie w rejonach zlokalizowanych blisko mórz i oceanów oraz lawiny w górach; wzrost temperatury na całej planecie; ginięcie wielu gatunków zwierząt oraz roślin; bardziej dotkliwe susze, które powodują wyjałowienie żyznych obszarów Ziemi; zmiany w klimacie powodują znaczące problemy w rolnictwie, hodowli zwierząt oraz wielu innych sektorach; – poruszyli tematykę marnowania mięsa oraz skutków marnowania żywności – mięsa, jak również innych produktów spożywczych;
– dyskutowali na temat stosowania diety wegetariańskiej – jej plusów i minusów stosowania w życiu młodego człowieka;
Pod koniec głównego działania młodzież przeprowadziła spotkanie online, w którym wzięli udział ich rówieśnicy z naszych i europejskich krajów. W ramach spotkania przeprowadzili wiele kreatywnych bloków, związane m.in. z procesem produkcji mięsa i jego negatywnymi konsekwencjami dla środowiska i klimatu; konsekwencjami marnowania żywności (mięsa); działaniami, mającymi na celu zmianę zachowań i przyzwyczajeń na bardziej przyjazne środowisku; podnoszeniem świadomości ekologicznej (np. poprzez świadome przygotowywanie bezmięsnych posiłków). Podczas spotkania, podzielili się wypracowanymi rezultatami: wiedzą, umiejętnościami, postawami; zaprezentowali przepisy, a także opowiedzieli o wspólnym przedsięwzięciu i programie Erasmus+.
Uczestnicy przeprowadzili również swoje wieczory narodowe. Każdy zespół narodowy zaprezentował swój kraj, tradycje i zwyczaje w sposób kreatywny i interesujący. Dzięki wieczorom narodowym, uczestnicy wymiany młodzieży pogłębili swoją wiedzę na temat obcych kultur, poszerzyli swoje horyzonty oraz stali się bardziej otwarci i tolerancyjni.
Wymiana młodzieży została zakończona ewaluacją całego spotkanie, podczas której uczestnicy ocenili poszczególne jego elementy oraz to, czego nauczyli się w ramach kilku dni, spędzonych razem. Każdy z uczestników otrzymał certyfikat Youthpass – jako potwierdzenie udziału w projekcie. Międzynarodowe przedsięwzięcie było dla wszystkich możliwością poszerzenia kompetencji i zainteresowań, ale także dla wielu osób – pierwszym doświadczeniem pracy w międzynarodowym środowisku.